Πανηγύρια

Η ορθόδοξη πίστη διατηρείται ακέραιη στους νησιώτες, οι οποίοι κρατάνε τα έθιμα και τις παραδόσεις που τους δίδαξαν οι πρόγονοί τους. Στην Αντίπαρο όλες οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια λειτουργούν. Την ημέρα της εορτής τους γίνεται πανηγύρι και η μετακίνηση των προσκυνητών γίνεται με το δημοτικό λεωφορείο.

Ο τριήμερος εορτασμός της Αγίας Μαρίνας, στις 15 – 17 Ιουλίου. Η Αγία Μαρίνα είναι η εκκλησία που καλωσορίζει τον επισκέπτη στην Αντίπαρο. Βρίσκεται στο Λιμάνι, σε περίοπτη θέση και μοιάζει να επιβλέπει τη θάλασσα και τους ταξιδιώτες.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, όλος ο ντόπιος πληθυσμός συμμετέχει ενεργά, προβάλλοντας τη φιλοξενία και τον πολιτισμό της Αντιπάρου. Διοργανώνονται συναυλίες, ιστιοδρομίες, το περίφημο τρίαθλο (κολύμβηση – ποδηλασία – αγώνας δρόμου) με φανατικούς συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο,  θεατρικά δρώμενα, γλέντι με λαούτα και βιολιά, χορευτικές επιδείξεις από τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και πολλά άλλα. Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων εδώ.

Ο Άη Γιάννης ο Πρόδρομος εορτάζεται στις 24 -25 Ιουνίου και κατά τη διάρκεια των εορτασμών του αναπαρίσταται το έθιμο του Κλήδωνα και το κάψιμο των Μάϊδων στο Λιμάνι.

Η Παναγιά η Φανερωμένη εορτάζεται στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Το γραφικό ξωκλήσι βρίσκεται στο ακρωτήρι Πεταλίδα, στα νότια του νησιού. Το πανηγύρι αυτό είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους ντόπιους, λόγω της μαγευτικής τοποθεσίας του. Η πρόσβαση γίνεται μέσω θαλάσσης, με ψαροκάικα ή οδικώς.

Το πανηγύρι του Άη Γιάννη του Σπηλιώτη στις 7 και 8 Μαΐου. Το εκκλησάκι, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του σπηλαίου της Αντιπάρου και έχει δώσει το όνομά του σε ολόκληρο το λόφο, φορά τα γιορτινά του την άνοιξη. Ιδιαίτερα γραφική πανήγυρις, με κεράσματα.

Για να δείτε την ατζέντα των εκδηλώσεων πατήστε εδώ.