Ολοκληρώθηκε, το έργο Ανάπτυξη Ασύρματων Ευρυζωνικών Δικτύων στο Δήμο Aντιπάρου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας WiFi4EU.

24 Ιουλίου, 2020


Εισαγωγή

Ολοκληρώθηκε η επέκταση του Ασύρματου Δημοτικού Δικτύου WiFi με το οποίο ο Δήμος Αντιπάρου παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε δημότες και επισκέπτες του νησιού, ήδη από το 2016. Το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος WiFi4EU και υλοποιήθηκε από την εταιρεία Wired & Wireless Networks (http://WiredAndWireless.net)

Η επέκταση

Στα πλαίσια της επέκτασης εγκαταστάθηκαν 10 επιπλέον ασύρματοι πομποδέκτες (WiFi hotspots), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων hotspots στο νησί στα 27. Οι πομποί εγκαταστάθηκαν σε σημεία εντός του οικισμού αλλά και σε καίρια σημεία που διασφαλίζουν επέκταση της κάλυψης στα κεντρικά και ανατολικά της Αντιπάρου, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου τμήματος του Κάμπου, του Σπηλαίου και του Σορού.

Τρόπος σύνδεσης

Το καινούργιο δίκτυο εμφανίζεται με το χαρακτηριστικό (SSID) “WiFi4EU – Municipal Free WiFi”. Έστω ότι θέλουμε να συνδεθούμε με κινητό μας τηλέφωνο. Αφού ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία “WiFi” στο κινητό, αναζητούμε το δίκτυο με το όνομα “WiFi4EU – Municipal Free WiFi” (βλ. εικόνα) και το επιλέγουμε πατώντας πάνω στο όνομά του.

Εικόνα 1: επιλογή Δημοτικού Ασύρματου Δικτύου

Αφού επιλέξουμε το “WiFi4EU – Municipal Free WiFi”, παρατηρούμε ότι ανοίγει η σελίδα καλωσορίσματος:

Εικόνα 2: οθόνη σύνδεσης

Πιέζοντας πάνω στο πλήκτρο “Σύνδεση | Connect” ολοκληρώνεται η σύνδεσή μας στο Δίκτυο και μπορούμε πλέον να πλοηγηθούμε ελεύθερα στο Διαδίκτυο.

Οι σταθμοί.

Οι νέοι σταθμοί εγκαταστάθηκαν στις θέσεις:

-Δημαρχείο (μπροστά στην είσοδο)

-μουσείο (ταράτσα)

-Δημοτικό σχολείο (δίπλα στην είσοδο γραφείου δασκάλων)

-Γυμνάσιο (ταράτσα, βορεινό άκρο)

-Κάμπος (γεώτρηση κοντά στην εκκλησία Χριστού)

-Προφήτης Ηλίας (στον οικίσκο που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία)

-Πλακάκια

-Σπήλαιο Αντιπάρου (3 πομποί που εξασφαλίζουν κάλυψη σε όλον τον περιβάλλοντα χώρο και στον χώρο στάθμευσης)

Η κάλυψη του Δικτύου

Αν κάποιος χρησιμοποιεί φορητή συσκευή WiFi (πχ κινητό τηλέφωνο, ταμπλέτα ή φορητό υπολογιστή) μπορεί να έχει αξιόπιστη σύνδεση στο Δίκτυο, όταν βρίσκεται σε απόσταση από 20 έως 70 μέτρα από έναν πομπό.

Αν κάποιος χρησιμοποιεί εξωτερική συσκευή (access point) μπορεί να έχει μόνιμη σύνδεση στο δίκτυο αν βρίσκεται σε απόσταση 2 – 2,5 χιλιομέτρων από έναν σταθμό. Έτσι, ο νέος σταθμός στον Κάμπο, καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του Κάμπου, ενώ οι σταθμοί στις θέσεις Πλακάκια και Σπήλαιο, καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού τμήματος του νησιού, της παραλίας του Σορού συμπεριλαμβανομένης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οπτική επαφή του access point με έναν σταθμό.

Εικόνα 3: κάλυψη (με πράσινη σκιαγράφηση) στα κεντρικά και ανατολικά του νησιού με εξωτερικό access point

Προδιαγραφές εξωτερικού access point

Αν χρησιμοποιηθεί εξωτερικό access point θα πρέπει να λειτουργεί στα 2,4GHz, να έχει κέρδος κεραίας τουλάχιστον 12dBi και να προγραμματιστεί ως router, με εξωτερικό (WAN) interface το ασύρματο. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την εταιρεία Wired & Wireless Networks που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του δικτύου, είτε ηλεκτρονικά μπαίνοντας στο http://WiredAndWireless.net είτε τηλεφωνώντας στο 210 211 2455. ΠΡΟΣΟΧΗ! αν συνδεθεί στο δίκτυο access point που δεν είναι σωστά ρυθμισμένο, αναγκαστικά θα αποσυνδέεται για πάντα από το δίκτυο!

Ταχύτητες

‘Ολοι οι σταθμοί του Δικτύου συνδέονται με ασύρματες ζεύξεις μεταξύ τους και μοιράζονται την γραμμή adsl που διαθέτει για αυτόν τον σκοπό ο Δήμος, και η οποία πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε ταχύτητα 200 Mbps. Κάθε χρήστης έχει όριο 8Mbps download και 1Mbps upload. Όποτε είναι δυνατή η επιλογή , συστήνεται να προτιμάται η σύνδεση στο νέο τμήμα του Δικτύου διότι επιτρέπει στιγμιαία ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες.

Οι σταθμοί στον χάρτη:

Εικόνα 4: WiFi hotspots στον οικισμό. Με κόκκινο χρώμα τα υπάρχοντα και με κίτρινο χρώμα τα νέα (δεν εμφανίζεται αυτό του βιολογικού καθαρισμού).

Εικόνα 5: κάλυψη (με πράσινη σκιαγράφηση) στον Κάμπο, με εξωτερικό access point

Εικόνα 6: κάλυψη (με πράσινη σκιαγράφηση) στα ανατολικά, με εξωτερικό access point

Εικόνα 7: κάλυψη (με πράσινη σκιαγράφηση) στα νοτιοανατολικά, με εξωτερικό access point