Διαδρομές

ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ANTIPAROS ROUTES

Πόσες θεματικές περιηγήσεις χωράνε σε ένα νησί 38 τ.χλμ;

Το Δίκτυο Περιήγησης ANTIPAROS ROUTES αποτελεί ένα μωσαϊκό περιήγησης με «βότσαλα»: το σπήλαιο με τον αρχαιότερο σταλαγμίτη της Ευρώπης ηλικίας 45 εκατομμυρίων ετών, τα ηφαιστειακά και αποσαθρωμένα πετρώματα, τις αυτόχθονες οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών και τον τρύγο, τους υγροβιότοπους των μεταναστευτικών πουλιών, τη μεταλλευτική ιστορία, τους αιωνόβιους άρκευθους, το κάστρο και τον παραδοσιακό οικισμό, την κορυφή του Προφήτη Ηλία με τη θέα σε 15 νησιά, τους ανεμόμυλους, το πανηγύρι στο ξωκλήσι της Φανερωμένης, το θρυλικό κάμπινγκ και το ηλιοβασίλεμα.

Για τη συγκρότηση του Δικτύου αξιοποιήθηκαν μονοπάτια, ημιονικοί οδοί, γιδόστρατες, αγροτικοί χωματόδρομοι, δρόμοι μεταλλευτικής δραστηριότητας και δασικοί χωματόδρομοι. Οι θεματικές περιηγήσεις του Δικτύου ANTIPAROS ROUTES φέρνουν τον επισκέπτη κοντά στις κρυφές γωνιές της Αντιπάρου και αποκαλύπτουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού!

Το Δίκτυο ANTIPAROS ROUTES αποτελείται από θεματικές διαδρομές πεζοπορικού και ποδηλατικού ενδιαφέροντος:

Αριθμός ΔιαδρομήΕίδοςΘεματικήΚατάσταση
1Χωριό –Σιφνέικος Γιαλός – Κεδρόδασος –Χωριό Κυκλική διαδρομή/ ΠεζοπορίαΦυσιολατρική
Σιφνέικος Γιαλός – Ακρωτήρι ΒουρνάΓραμμική διαδρομή/ ΠεζοπορίαΑναψυχής
2Χωριό – Πάνω  Ψαραλυκή – Παλιά Αλυκή – παραλία ΠαναγιάΓραμμική διαδρομή/ ΠεζοπορίαΦυσιολατρική
3Σιφνέικος Γιαλός – Λιβάδι (Κάμπος)Γραμμική Διαδρομή/ Περίπατος/ΠοδηλατικήΠολιτιστική διαδρομή
4Κάμπος – Προφήτης Ηλίας (Τουρλάκι)Γραμμική Διαδρομή/ ΠεζοπορίαΦυσιολατρικήΥπό κατασκευή
5Λιβάδι – Μεγάλα ΜοναστήριαΓραμμική Διαδρομή/ Πεζοπορία/ΠοδηλατικήΦυσιολατρική
6Μεγάλα Μοναστήρια – Κακή ΣκάλαΓραμμική Διαδρομή/ Πεζοπορία/ΠοδηλατικήΓεωδιαδρομή
Κακή Σκάλα – Προφήτης  ΗλίαςΓραμμική Διαδρομή/ Πεζοπορία/ΠοδηλατικήΦυσιολατρική
Κακή Σκάλα – Άγιος ΓεώργιοςΓραμμική Διαδρομή/ Πεζοπορία/ΠοδηλατικήΦυσιολατρική
7Προφήτης Ηλίας – Άγιος  Γεώργιος  (Καμπιά)Γραμμική Διαδρομή/ΠεζοπορίαΦυσιολατρική
8Προφήτης Ηλίας – Άγιος  Γεώργιος  (Ματαράγγα)Γραμμική Διαδρομή/ΠεζοπορίαΦυσιολατρικήΥπό κατασκευή
9Σπήλαιο – Χατζοβούνια – Προφήτης ΗλίαςΓραμμική Διαδρομή/ΠεζοπορίαΓεωδιαδρομή
Χατζοβούνια – ΑπάντημαΓραμμική Διαδρομή/ΠεζοπορίαΓεωδιαδρομήΥπό κατασκευή
10Σπήλαιο Αντιπάρου – ΑπάντημαΓραμμική Διαδρομή/ΠεζοπορίαΠολιτιστική διαδρομή
11Σωρός – ΦανερωμένηΓραμμική Διαδρομή/ ΠεζοπορίαΓεωδιαδρομή
12Χωριό – Σιφνέικος Γιαλός – Διαδρομή 3, 5, 6, 6Α, 6Β – Άγιος Γεώργιος – Σπήλαιο – Τα αμπέλια του Χριστού – ΧωριόΚυκλική διαδρομή/ΠοδηλατικήΑναψυχήςΥπό κατασκευή
13ΚάστροΟικιστική διαδρομήΠολιτιστική διαδρομήΥπό κατασκευή

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Ο ρουχισμός διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή, τη διάρκεια της διαδρομής και το είδος του εδάφους που αναπτύσσεται κάθε διαδρομή. Κατά τη διάρκεια του περπατήματος το ντύσιμο πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι συνήθως 30-35οC. Τα ρούχα συνίσταται να είναι ανοιχτόχρωμα ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να διευκολύνεται ο εντοπισμός. Την άνοιξη και το φθινόπωρο τα πιο ζεστά ρούχα (αντιανεμικό-fleece) χρησιμοποιούνται μόνο κατά τις στάσεις και σπάνια κατά τη διάρκεια της πορείας. Η πεζοπορία στην Αντίπαρο είναι επίσης εφικτή το χειμώνα με μεγάλη πιθανότητα βροχής και αέρα. Γι’ αυτές τις περιόδους πρέπει να υπάρχει πάντα στο σάκο σας ένα αδιάβροχο!

Στις περισσότερες διαδρομές της Αντιπάρου τα απλά trekking παπούτσια με εύκαμπτη σόλα είναι κατάλληλα για το καλοκαίρι και για πορείες μέχρι 2-3 ώρες. Για όσους/ες θέλουν μεγαλύτερη ασφάλεια προτείνονται τα ημιάκαμπτα μποτάκια που καλύπτουν τους αστράγαλους και είναι κατάλληλα για όλο το χρόνο και για πολύωρες πεζοπορίες. Γυαλιά ηλίου, καπέλο είτε με γείσο είτε με κάλυψη του αυχένα, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι και μπατόν συμπληρώνουν τον εξοπλισμό. Επίσης, καλό είναι να μην περπατάτε πρώτον μόνοι/ες και δεύτερον κατά τη διάρκεια του μεσημεριού τους καλοκαιρινούς μήνες. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών και ένα φακό κεφαλής. Άφθονο νερό και φορτισμένο κινητό τηλέφωνο είναι σίγουρα απαραίτητα!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

Οι διαδρομές του Δικτύου ANTIPAROS ROUTES έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας: 

1. ΕΥΚΟΛΗ – EASY: Αφορά σε διαδρομή εύκολης διέλευσης, με επαρκές πλάτος και ομαλή κλίση. Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, φυσικές καταστάσεις και για μη έμπειρους πεζοπόρους.

2. ΜΕΤΡΙΑ – MEDIUM: Αφορά σε διαδρομή μετρίου βαθμού δυσκολίας διέλευσης, κατάλληλη για επισκέπτες, με μέτρια έως καλή φυσική κατάσταση και βασικές γνώσεις πεζοπορίας. Οι απότομες αλλαγές στην κλίση είναι λίγες (ανηφόρα/κατηφόρα), και μικρό μήκος της πορείας γίνεται σε στενό ή τραχύ έδαφος.

3. ΔΥΣΚΟΛΗ – HARD: Αφορά σε διαδρομή με υψηλό βαθμό δυσκολίας διέλευσης κατάλληλη μόνο για έμπειρους πεζοπόρους με καλή έως πολύ καλή φυσική κατάσταση. Η διαδρομή γίνεται σε δύσκολο έδαφος  και με απότομες αλλαγές στην κλίση (ανηφόρα/ κατηφόρα). 

Οι διαφορετικοί βαθμοί δυσκολίας απεικονίζονται στη σήμανση του Δικτύου ANTIPAROS ROUTES με τα παρακάτω σύμβολα:

ΕΥΚΟΛΗ – EASY
ΜΕΤΡΙΑ – MEDIUM
ΔΥΣΚΟΛΗ – HARD

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Οι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς διέπονται από το σκεπτικό «Μην αφήνετε ίχνη» (Leave No Trace). Σεβαστείτε κάθε στοιχείο του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και βέβαια τις τοπικές κοινότητες. Πραγματοποιήστε την επίσκεψή σας με ολιγάριθμες ομάδες ατόμων ώστε να μην επιβαρύνετε τη χλωρίδα και την πανίδα του μέρους που θα επισκεφθείτε. Η επικοινωνία μεταξύ σας να γίνεται χαμηλόφωνα ώστε να απολαύσετε τους ήχους της φύσης. Οποιαδήποτε απορρίμματα παράγετε, ξαναπάρτε τα μαζί σας, ακόμη και τα οργανικά υπολείμματα, διότι μπορεί να βιοδιασπώνται μεν αλλά δεν ανήκουν στην τροφική αλυσίδα του εκάστοτε οικοσυστήματος που επισκέπτεστε. Μην κόβετε λουλούδια και γενικά μην παίρνετε τίποτα από τη φύση. Το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί απειλείται ήδη αρκετά!

Σεβαστείτε τις σωματικές, ψυχικές και τεχνικές ικανότητες σας καθώς και τα όρια σας. Η ασφαλής πεζοπορία χωρίς τη χρήση επαγγελματία συνοδού αποτελεί ιδία ευθύνη του  επισκέπτη. Αποφύγετε να πεζοπορείτε μόνοι σας αλλά σε ομάδα τριών ατόμων. Σε περίπτωση ατυχήματος ένα άτομο θα είναι σε θέση να μείνει με τον τραυματία, ενώ το άλλο θα πάει για βοήθεια. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ζημιά στο μονοπάτι ή στην σηματοδότηση σημειώστε την ακριβή θέση και ενημερώστε τους τοπικούς φορείς μέσω της ιστοσελίδας.

Image result for outdoors icons

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1: Χωριό – Σιφνέικος Γιαλός – Κεδρόδασος – Χωριό

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1Α: Σιφνέικος Γιαλός – Ακρωτήρι Βουρνά

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2: Χωριό – Πάνω  Ψαραλυκή – Παλιά Αλυκή – παραλία Παναγιά

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3: Σιφνέικος Γιαλός – Λιβάδι (Κάμπος)

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5: Λιβάδι – Μεγάλα Μοναστήρια

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6: Μεγάλα Μοναστήρια – Κακή Σκάλα

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6Α: Κακή Σκάλα – Προφήτης Ηλίας

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6Β: Κακή Σκάλα – Άγιος Γεώργιος

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 7: Προφήτης Ηλίας – Άγιος Γεώργιος (Καμπιά)

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9: Σπήλαιο – Χατζοβούνια – Προφήτης Ηλίας

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 10: Σπήλαιο Αντιπάρου – Απάντημα

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 11: Σωρός – Φανερωμένη