Διαδρομές

ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ANTIPAROS ROUTES

Πόσες θεματικές περιηγήσεις χωράνε σε ένα νησί 38 τ.χλμ;

Το Δίκτυο Περιήγησης ANTIPAROS ROUTES αποτελεί ένα μωσαϊκό περιήγησης με «βότσαλα»: το σπήλαιο με τον αρχαιότερο σταλαγμίτη της Ευρώπης ηλικίας 45 εκατομμυρίων ετών, τα ηφαιστειακά και αποσαθρωμένα πετρώματα, τις αυτόχθονες οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών και τον τρύγο, τους υγροβιότοπους των μεταναστευτικών πουλιών, τη μεταλλευτική ιστορία, τους αιωνόβιους άρκευθους, το κάστρο και τον παραδοσιακό οικισμό, την κορυφή του Προφήτη Ηλία με τη θέα σε 15 νησιά, τους ανεμόμυλους, το πανηγύρι στο ξωκλήσι της Φανερωμένης, το θρυλικό κάμπινγκ και το ηλιοβασίλεμα.

Για τη συγκρότηση του Δικτύου αξιοποιήθηκαν μονοπάτια, ημιονικοί οδοί, γιδόστρατες, αγροτικοί χωματόδρομοι, δρόμοι μεταλλευτικής δραστηριότητας και δασικοί χωματόδρομοι. Οι θεματικές περιηγήσεις του Δικτύου ANTIPAROS ROUTES φέρνουν τον επισκέπτη κοντά στις κρυφές γωνιές της Αντιπάρου και αποκαλύπτουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού!

Το Δίκτυο ANTIPAROS ROUTES αποτελείται από θεματικές διαδρομές πεζοπορικού και ποδηλατικού ενδιαφέροντος:

Αριθμός ΔιαδρομήΕίδοςΘεματικήΚατάσταση
1Χωριό –Σιφνέικος Γιαλός – Κεδρόδασος –Χωριό Κυκλική διαδρομή/ ΠεζοπορίαΦυσιολατρική
Σιφνέικος Γιαλός – Ακρωτήρι ΒουρνάΓραμμική διαδρομή/ ΠεζοπορίαΑναψυχής
2Χωριό – Πάνω  Ψαραλυκή – Παλιά Αλυκή – παραλία ΠαναγιάΓραμμική διαδρομή/ ΠεζοπορίαΦυσιολατρική
3Σιφνέικος Γιαλός – Λιβάδι (Κάμπος)Γραμμική Διαδρομή/ Περίπατος/ΠοδηλατικήΠολιτιστική διαδρομή
4Κάμπος – Προφήτης Ηλίας (Τουρλάκι)Γραμμική Διαδρομή/ ΠεζοπορίαΦυσιολατρικήΥπό κατασκευή
5Λιβάδι – Μεγάλα ΜοναστήριαΓραμμική Διαδρομή/ Πεζοπορία/ΠοδηλατικήΦυσιολατρική
6Μεγάλα Μοναστήρια – Κακή ΣκάλαΓραμμική Διαδρομή/ Πεζοπορία/ΠοδηλατικήΓεωδιαδρομή
Κακή Σκάλα – Προφήτης  ΗλίαςΓραμμική Διαδρομή/ Πεζοπορία/ΠοδηλατικήΦυσιολατρική
Κακή Σκάλα – Άγιος ΓεώργιοςΓραμμική Διαδρομή/ Πεζοπορία/ΠοδηλατικήΦυσιολατρική
7Προφήτης Ηλίας – Άγιος  Γεώργιος  (Καμπιά)Γραμμική Διαδρομή/ΠεζοπορίαΦυσιολατρική
8Προφήτης Ηλίας – Άγιος  Γεώργιος  (Ματαράγγα)Γραμμική Διαδρομή/ΠεζοπορίαΦυσιολατρικήΥπό κατασκευή
9Σπήλαιο – Χατζοβούνια – Προφήτης ΗλίαςΓραμμική Διαδρομή/ΠεζοπορίαΓεωδιαδρομή
Χατζοβούνια – ΑπάντημαΓραμμική Διαδρομή/ΠεζοπορίαΓεωδιαδρομήΥπό κατασκευή
10Σπήλαιο Αντιπάρου – ΑπάντημαΓραμμική Διαδρομή/ΠεζοπορίαΠολιτιστική διαδρομή
11Σωρός – ΦανερωμένηΓραμμική Διαδρομή/ ΠεζοπορίαΓεωδιαδρομή
12Χωριό – Σιφνέικος Γιαλός – Διαδρομή 3, 5, 6, 6Α, 6Β – Άγιος Γεώργιος – Σπήλαιο – Τα αμπέλια του Χριστού – ΧωριόΚυκλική διαδρομή/ΠοδηλατικήΑναψυχήςΥπό κατασκευή
13ΚάστροΟικιστική διαδρομήΠολιτιστική διαδρομήΥπό κατασκευή

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Ο ρουχισμός διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή, τη διάρκεια της διαδρομής και το είδος του εδάφους που αναπτύσσεται κάθε διαδρομή. Κατά τη διάρκεια του περπατήματος το ντύσιμο πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι συνήθως 30-35οC. Τα ρούχα συνίσταται να είναι ανοιχτόχρωμα ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να διευκολύνεται ο εντοπισμός. Την άνοιξη και το φθινόπωρο τα πιο ζεστά ρούχα (αντιανεμικό-fleece) χρησιμοποιούνται μόνο κατά τις στάσεις και σπάνια κατά τη διάρκεια της πορείας. Η πεζοπορία στην Αντίπαρο είναι επίσης εφικτή το χειμώνα με μεγάλη πιθανότητα βροχής και αέρα. Γι’ αυτές τις περιόδους πρέπει να υπάρχει πάντα στο σάκο σας ένα αδιάβροχο!

Στις περισσότερες διαδρομές της Αντιπάρου τα απλά trekking παπούτσια με εύκαμπτη σόλα είναι κατάλληλα για το καλοκαίρι και για πορείες μέχρι 2-3 ώρες. Για όσους/ες θέλουν μεγαλύτερη ασφάλεια προτείνονται τα ημιάκαμπτα μποτάκια που καλύπτουν τους αστράγαλους και είναι κατάλληλα για όλο το χρόνο και για πολύωρες πεζοπορίες. Γυαλιά ηλίου, καπέλο είτε με γείσο είτε με κάλυψη του αυχένα, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι και μπατόν συμπληρώνουν τον εξοπλισμό. Επίσης, καλό είναι να μην περπατάτε πρώτον μόνοι/ες και δεύτερον κατά τη διάρκεια του μεσημεριού τους καλοκαιρινούς μήνες. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών και ένα φακό κεφαλής. Άφθονο νερό και φορτισμένο κινητό τηλέφωνο είναι σίγουρα απαραίτητα!

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

Οι διαδρομές του Δικτύου ANTIPAROS ROUTES έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας: 

1. ΕΥΚΟΛΗ – EASY: Αφορά σε διαδρομή εύκολης διέλευσης, με επαρκές πλάτος και ομαλή κλίση. Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, φυσικές καταστάσεις και για μη έμπειρους πεζοπόρους.

2. ΜΕΤΡΙΑ – MEDIUM: Αφορά σε διαδρομή μετρίου βαθμού δυσκολίας διέλευσης, κατάλληλη για επισκέπτες, με μέτρια έως καλή φυσική κατάσταση και βασικές γνώσεις πεζοπορίας. Οι απότομες αλλαγές στην κλίση είναι λίγες (ανηφόρα/κατηφόρα), και μικρό μήκος της πορείας γίνεται σε στενό ή τραχύ έδαφος.

3. ΔΥΣΚΟΛΗ – HARD: Αφορά σε διαδρομή με υψηλό βαθμό δυσκολίας διέλευσης κατάλληλη μόνο για έμπειρους πεζοπόρους με καλή έως πολύ καλή φυσική κατάσταση. Η διαδρομή γίνεται σε δύσκολο έδαφος  και με απότομες αλλαγές στην κλίση (ανηφόρα/ κατηφόρα). 

Οι διαφορετικοί βαθμοί δυσκολίας απεικονίζονται στη σήμανση του Δικτύου ANTIPAROS ROUTES με τα παρακάτω σύμβολα:

ΕΥΚΟΛΗ – EASY
ΜΕΤΡΙΑ – MEDIUM
ΔΥΣΚΟΛΗ – HARD

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Οι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς διέπονται από το σκεπτικό «Μην αφήνετε ίχνη» (Leave No Trace). Σεβαστείτε κάθε στοιχείο του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και βέβαια τις τοπικές κοινότητες. Πραγματοποιήστε την επίσκεψή σας με ολιγάριθμες ομάδες ατόμων ώστε να μην επιβαρύνετε τη χλωρίδα και την πανίδα του μέρους που θα επισκεφθείτε. Η επικοινωνία μεταξύ σας να γίνεται χαμηλόφωνα ώστε να απολαύσετε τους ήχους της φύσης. Οποιαδήποτε απορρίμματα παράγετε, ξαναπάρτε τα μαζί σας, ακόμη και τα οργανικά υπολείμματα, διότι μπορεί να βιοδιασπώνται μεν αλλά δεν ανήκουν στην τροφική αλυσίδα του εκάστοτε οικοσυστήματος που επισκέπτεστε. Μην κόβετε λουλούδια και γενικά μην παίρνετε τίποτα από τη φύση. Το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί απειλείται ήδη αρκετά!

Σεβαστείτε τις σωματικές, ψυχικές και τεχνικές ικανότητες σας καθώς και τα όρια σας. Η ασφαλής πεζοπορία χωρίς τη χρήση επαγγελματία συνοδού αποτελεί ιδία ευθύνη του  επισκέπτη. Αποφύγετε να πεζοπορείτε μόνοι σας αλλά σε ομάδα τριών ατόμων. Σε περίπτωση ατυχήματος ένα άτομο θα είναι σε θέση να μείνει με τον τραυματία, ενώ το άλλο θα πάει για βοήθεια. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ζημιά στο μονοπάτι ή στην σηματοδότηση σημειώστε την ακριβή θέση και ενημερώστε τους τοπικούς φορείς μέσω της ιστοσελίδας.

Image result for outdoors icons

Τίτλος διαδρομής: «Ωλίαρος»

Θεματική: Φυσιολατρική

Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 30 λεπτά

Μήκος πορείας: 5,5 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 2%

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 1Α και Διαδρομή 3. 

Χρήσιμες πληροφορίες: Μπορεί να συνδυαστεί με τη Διαδρομή 1Α ως μία ολοκληρωμένη πρώτη γνωριμία με την Αντίπαρο.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η κυκλική αυτή διαδρομή αποτελεί την εισαγωγική πεζοπορία του Δικτύου ANTIPAROS ROUTES, αγγίζοντας τα όρια ενός απογευματινού περίπατου. Ενδείκνυται για κάθε ηλικία και φυσική κατάσταση και προτείνεται αν θέλετε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με την αντίθετη φορά από αυτή που περιγράφεται. 

Αφού διασχίσετε τον κεντρικό  πλακόστρωτο δρόμο του Χωριού, θα περάσετε το καταστέγι (ξύλινη κατασκευή που ενώνει δύο απέναντι κατοικίες στο επίπεδο του πρώτου ορόφου) με κατεύθυνση το Σιφνέικο Γιαλό. Με βόρεια κατεύθυνση προς τη θέση Αγριόκαστρο, το μονοπάτι διαγράφεται πάνω από το ομώνυμο ακρωτήρι. Συνεχίζοντας ανατολικά θα συναντήσετε το ευαίσθητο οικοσύστημα των κέδρων, το Βασιλιά Κέδρο – ηλικίας μερικών εκατοντάδων ετών, τον οικότοπο των παράκτιων αμμοθινών και τα κρινάκια της άμμου. Το βόρειο τμήμα του νησιού ήταν κάποτε γεμάτο πυκνές συστάδες κέδρων. Άλλωστε, η αρχαία ονομασία της Αντιπάρου ήταν «Ωλίαρος», λέξη φοινικικής προέλευσης που πιθανότατα σημαίνει «δασώδης» τόπος.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΣΙΦΝΕΙΚΟΣ ΓΙΑΛΟΣ

Στην πίσω μεριά του Κάστρου βρίσκεται ο όρμος του Σιφνέικου  Γιαλού. Ένας μικρός κόλπος που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στα εντός αυτού αγκυροβολημένα πλοία (σαπιέντζα, ράδα, αγκυροβόλιο, καραβοστάσι).  Έχει πάρει το όνομά του από το νησί της Σίφνου μιας και βρίσκεται απέναντι του και φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά του!

ΘΕΣΗ ΑΓΡΙΟΚΑΣΤΡΟ

Στη θέση Αγριόκαστρο, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, απέναντι από τη νησίδα Κάτω Φυρό, εκτείνονται τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης του Αγριόκαστρου που, όπως δείχνει η κεραμική, έφτασε στην ακμή της στο τέλος του πρώτου μισού της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. Το Αγριόκαστρο φαίνεται να είναι μια σημαντική προϊστορική πόλη των Κυκλάδων, αντίστοιχη με το Ακρωτήρι της Θήρας, τη Φυλακωπή της Μήλου και την Αγία Ειρήνη της Κέας.

ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ ΚΕΔΡΟΣ

Ο Βασιλιάς Κέδρος βρίσκεται στην Αντίπαρο! Στέκει στο βόρειο τμήμα του νησιού με ηλικία αιώνων και ύψος που προκαλεί δέος. Αποτελεί τοπόσημο της φυσικής κληρονομιάς του κεδρόδασους που κάποτε σχημάτιζε πυκνές συστάδες στη βόρεια Αντίπαρο. Άλλωστε, η αρχαία ονομασία του νησιού ήταν «Ωλίαρος», λέξη φοινικικής προέλευσης που πιθανότατα σημαίνει «δασώδης» τόπος. 

ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΣ

Η ελληνική ονομασία του γένους Juniperus είναι «άρκευθοι». Έχει επικρατήσει το κοινό όνομα «κέδρα» ή «κέδροι» αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με τα είδη του γένους Cedrus (C. libani και C. atlantica), τα οποία στην Ελλάδα δεν είναι αυτόχθονα είδη αλλά έχουν εισαχθεί για καλλωπιστικούς κυρίως σκοπούς. Τα παράκτια είδη κεδρόδασων δέχονται ισχυρές πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες και κινδυνεύουν κυρίως από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού και την έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών. Ο βραδύς ρυθμός φυσικής αναγέννησης των κέδρων σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή καταστούν επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δράσεων με σκοπό την προστασία και διατήρηση του ευαίσθητου αυτού οικοσυστήματος.

ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ

Οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων είναι ένας σπάνιος και υψηλής αισθητικής αξίας οικότοπος. Οι ρίζες των κέδρων εκτείνονται τουλάχιστον στο διπλάσιο του ύψους τους και σχηματίζουν ένα πυκνό πλέγμα γύρω από τον κορμό του δέντρου, το οποίο συγκρατεί την άμμο, δημιουργώντας έτσι τις αμμοθίνες. Ο οικότοπος αυτός ανήκει στην κατηγορία των «οικότοπων προτεραιότητας», που σημαίνει ότι διατρέχει κίνδυνο εξαφάνισης και όλοι μας φέρουμε ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρησή του! 

ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ

Μια πανέμορφη αμαρυλλίδα, η οποία ενέπνευσε με το κάλλος της τον αρχαίο καλλιτέχνη, και την απεικόνισε στις τοιχογραφίες της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη. Ονομάζεται επίσης κρινάκι της θάλασσας (Pancratium maritimum). Η λέξη Pancratium ετυμολογείται από τις ελληνικές λέξεις παν και κρατύς = ισχυρός, δυνατός. Παρόλη την ανθεκτικότητα του ώστε να καταφέρνει να ανθίζει σε αμμώδες έδαφος εξαφανίζεται σταδιακά λόγω της επίθεσης που δέχεται από την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη στις αμμώδεις παραλίες της Μεσογείου!

Τίτλος διαδρομής: «Αναζητώντας το άγριο και απόμερο»

Θεματική: Φυσιολατρική

Χρόνος πορείας: 45 λεπτά 

Μήκος πορείας: 1,7 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 10%

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια 

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 1 και Διαδρομή 3. 

Χρήσιμες πληροφορίες: Ο επισκέπτης όταν φτάσει στο τέρμα, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Επομένως ο συνολικός χρόνος πορείας είναι 1 ώρα και 30 λεπτά. Το μονοπάτι σε μερικά σημεία είναι απότομο οπότε η χρήση μπατόν πεζοπορίας κρίνεται απαραίτητη. Μπορεί να συνδυαστεί με τη Διαδρομή 1 ως μία ολοκληρωμένη πρώτη γνωριμία με την Αντίπαρο. 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Το πρώτο χιλιόμετρο της διαδρομής σας ανεβάζει σε ένα από τα βορειότερα ακρωτήρια της Αντιπάρου, το οποίο πήρε το όνομά του από τον προσανατολισμό του. Το ακρωτήρι Βορεινά ή Βουρνά για τους ντόπιους, αποτελεί ένα απομονωμένο καταφύγιο για τον επισκέπτη που θέλει να εξερευνήσει το νησί.  Παράλληλα, η θέα από το ξωκλήσι του Σταυρού σας δίνει μια πανοραμική άποψη των νησίδων Κάτω Φυρά (Διπλό) και Πάνω Φυρά (Κάβουρας). Από εδώ ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του διαύλου μεταξύ των δύο νησίδων, όπου τα αμμώδη αβαθή δίνουν τη δυνατότητα πεζοπορίας στη θάλασσα από νησί σε νησί! Το τέλος της διαδρομής θα σας ανταμείψει με μια βουτιά στην παρθένα και άγρια παραλία.  

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΞΩΚΛΗΣΙ ΣΤΑΥΡΟΣ

Ένα γνώριμο χαρακτηριστικό του κυκλαδίτικου τοπίου είναι τα ξωκλήσια. Κάτω από την ομπρέλα του καταγάλανου ουρανού το ολόλευκο χρώμα τους τα κάνει να στέκουν γαλήνια. Η θέα του ήμερου και φιλόξενου βόρειου τμήματος της Αντιπάρου απλώνεται στον περίβολο της μικρής εκκλησίας του Σταυρού.

ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΟΥΡΝΑ

Το βραχώδες άγονο έδαφος του ακρωτηρίου φιλοξενεί βλάστηση φρυγάνων. Τα φρύγανα είναι χαμηλοί θάμνοι με αγκαθωτά κλαδιά που είναι προσαρμοσμένα στη θερινή ξηρασία. Χάρη στον ξηρανθεκτικό τους χαρακτήρα, αποτελούν μία αποτελεσματική άμυνα της φύσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης, που πλέον απειλεί πολλές περιοχές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ο εποχιακός διμορφισμός (μικρά φύλλα το καλοκαίρι, μεγάλα το χειμώνα), τον οποίο εμφανίζουν για τη ρύθμιση της ταχύτητας απώλειας του νερού μέσω της διαπνοής!

Τίτλος διαδρομής: «Οι υγρότοποι της Αντιπάρου»

Θεματική: Φυσιολατρική

Χρόνος πορείας: 45 λεπτά 

Μήκος πορείας: 2,6 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 0%

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη 

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 1

Χρήσιμες πληροφορίες: Ο επισκέπτης όταν φτάσει στο τέρμα, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Επομένως ο συνολικός χρόνος πορείας είναι 1 ώρα και 30 λεπτά. Το μονοπάτι προσφέρεται για ένα απολαυστικό μπάνιο στην παραλία της Παναγιάς και είναι φιλικό για χρήση από οικογένειες. 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Οι δύο υγρότοποι που θα συναντήσετε στη διαδρομή αυτή ανήκουν στο ειδικό καθεστώς προστασίας του εθνικού καταλόγου μικρών, νησιωτικών υγροτόπων. Οι υγρότοποι είναι περιοχές που καλύπτονται μόνιμα ή εποχικά από ρηχό νερό (γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό), με παρουσία υδροχαρούς βλάστησης και υδρομορφικών εδαφών. Ο πρώτος υγρότοπος καλείται που θα συναντήσετε «Πάνω Ψαραλυκή» όπου όταν εξατμίζεται το θαλασσινό νερό με την επίδραση της θέρμανσης από τον ήλιο και τον αέρα αποτελεί έναν τόπο συλλογής αλατιού. Ο δεύτερος υγρότοπος καλείται «Λιμνοθάλασσα Παλιάς Αλυκής», όπου συγκεντρώνεται νερό εφόσον επικοινωνεί με τη θάλασσα λόγω της επίπεδης και αμμώδους ακτής και της κατάλληλης δράσης των θαλάσσιων ρευμάτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου για να μας θυμίζει την οικολογική αξία τους και τη συμβολή τους στη διατήρηση της ζωής!

Τίτλος διαδρομής: «Η αγροτική κληρονομιά της Αντιπάρου»

Θεματική: Πολιτιστική

Χρόνος πορείας: 2 ώρες 

Μήκος πορείας: 5,6 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 6,5%

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια 

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 1, 1Α και Διαδρομή 5. 

Χρήσιμες πληροφορίες: Ο τρύγος των αμπελιών γίνεται στα τέλη Αυγούστου και το μάζεμα των ελιών τους τελευταίους μήνες του φθινοπώρου. Αν θέλετε να απολαύσετε ζωντανό το αγροτικό τοπίο της Αντιπάρου επισκεφθείτε τη διαδρομή αυτό το χρονικό διάστημα!

Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με ποδήλατο κατάλληλο για ορεινή ποδηλασία και ο βαθμός δυσκολίας της είναι εύκολη. Στην περίπτωση αυτή προτείνεται η επιστροφή από τον ασφαλτόδρομο που ενώνει το Λιβάδι με το Χωριό. Λεωφορείο 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η διαδρομή αρχικά διαγράφεται σε ύψωμα από το οποίο μπορείτε να απολαύσετε τη θέα προς το Χωριό και στη συνέχεια τη θέα προς τις δύο ψαραλυκές. Κατόπιν συναντώνται αγροτόσπιτα (αγροικίες) και καλλιέργειες, όπως αμπέλια και ελιές, μέχρι το τέλος της διαδρομής. Τις αγροικίες οι ντόπιοι τις αποκαλούν «κατικιές» και τα κτίσματα αυτά υπακούουν στις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, είναι πέτρινα και έχουν μια σειρά από βοηθητικές κατασκευές της αγροτικής οικονομίας, όπως φούρνο και αλώνι. Η Αντίπαρος συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της κυκλαδίτικης αμπελουργίας και στη διατήρηση των αυτόχθονων οινοποιήσιμων ποικιλιών. Η παραγωγή του τσίπουρου (σούμα κατά την τοπική διαλεκτό) και τα «Καζανέματα» αποτελούν κοινωνικό γεγονός κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διεύρυνση της προστασίας της βιοποικιλότητας και στην αμπελουργία αλλά και η εν γένει προστασία και ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

Τίτλος διαδρομής: «Ο Πάνω Δρόμος»

Θεματική: Φυσιολατρική (ιστορικού περιεχομένου)

Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 30 λεπτά

Μήκος πορείας: 4,1 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 6,5%

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια 

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 3 και Διαδρομή 6

Χρήσιμες πληροφορίες: Η διαδρομή αυτή προτείνεται να γίνει με συνέχεια τις Διαδρομές 6 και 6Β (συνολικός χρόνος πορείας 3 ώρες και 15 λεπτά) και ο βαθμός δυσκολίας είναι μέτρια και μέτρια διαδρομή αντίστοιχα. Έτσι θα μυηθείτε στη χρήση των παλιών ημιονικών δρόμων του νησιού την εποχή που οι κάτοικοι της Αντιπάρου κινούταν με τα πόδια ή με τα ζώα! 

Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με ποδήλατο κατάλληλο για ορεινή ποδηλασία και ο βαθμός δυσκολίας της είναι εύκολη. Στην περίπτωση αυτή προτείνεται η συνέχεια στις Διαδρομές 6 και 6Β όπου ο βαθμός δυσκολίας είναι μέτρια και εύκολη διαδρομή αντίστοιχα.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

«Μεγάλωσα στην Αντίπαρο, σε ένα σπίτι μέσα στο Κάστρο. Παιδί ακόμα, δούλευα με τον πατέρα μου σε χωράφια με καπνά, στο Σιφνέικο και στα Βουρνά. Όταν θέλαμε να πάμε στον Αϊ- Γιώργη, κόβαμε προς τα Λιβάδια. Από κει πηγαίναμε συχνά γιατί ο πατέρας μου δούλευε καμιά φορά κοντά στη παραλία για να βγάλουν τον άτσοχα (τσακμακόπετρα), μια γυαλιστερή πέτρα, σα γυαλί (η μικρή παραλία δίπλα στα Λιβάδια έχει την ίδια ονομασία). Πριν μπεις στο δρόμο για παραλία και πριν φτάσεις στον Άγιο Παντελεήμονα, κάναμε αριστερά στη διχάλα και πηγαίναμε προς Μοναστήρια» (συνέντευξη από την Έλλη – Ιωάννα Κακαβούλη). Ο «Πάνω Δρόμος» ήταν ένας από τους τρεις ημιονικούς δρόμους που συνέδεε το Χωριό (Κάστρο) με τον οικισμό του Αϊ- Γιώργη. Ο «Κάτω Δρόμος» ήταν παραλιακά στην ανατολική πλευρά του νησιού και ο δεύτερος «Πάνω Δρόμος», ο ορεινός, ήταν μέσω του λόφου του Προφήτη Ηλία. 

Αφού ταξιδέψετε στην ιστορία των ημιονικών δρόμων του νησιού, θα καταλήξετε στην παραλία στον όρμο των Μοναστηριών, η οποία προσφέρεται για ένα μπάνιο πριν την ανάβαση και το πέρασμα της Κακιάς Σκάλας!

Τίτλος διαδρομής: «Η Κακιά Σκάλα»

Θεματική: Γεωδιαδρομή

Χρόνος πορείας: 45 λεπτά

Μήκος πορείας: 1,7 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 8,5%

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια 

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 6Α, 6Β και Διαδρομή 5

Χρήσιμες πληροφορίες: Η διαδρομή αυτή προτείνεται να γίνει ως συνέχεια της Διαδρομής 5. Κατόπιν ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ των Διαδρομών 6Α και 6Β και να βρεθεί στην κορυφή του Προφήτη Ηλία ή στον Άγιο Γεώργιο αντίστοιχα. Η Διαδρομή έχει ενδιαφέρον και για τους επισκέπτες οι οποίοι θα επιλέξουν να κάνουν μια κυκλική διαδρομή συνδυάζοντας τις Διαδρομές 6Β, 6Α και 7 κάνοντας μια μικρή παράκαμψη στη Διαδρομή 6 για να έρθουν σε επαφή με τη μεταλλευτική δραστηριότητα της Αντιπάρου.

Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με ποδήλατο κατάλληλο για ορεινή ποδηλασία και ο βαθμός δυσκολίας της είναι μέτρια. 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Στην περιοχή Μοναστήρια εντοπίζεται έντονη ερευνητική δραστηριότητα για μεταλλοφορίες η οποία εξελίχθηκε κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Η κύρια μεταλλευτική περιοχή είναι αυτή της «Κακιάς Σκάλας» όπου πραγματοποιήθηκε η παλαιότερη συστηματική εκμετάλλευση κοιτάσματος στην Αντίπαρο από τη Γαλλική Εταιρεία Λαυρίου. Το μετάλλευμα που εξορύχθηκε ήταν η λεγόμενη «καλαμίνα», ένα κοίτασμα ψευδαργύρου (σμισθωνίτης). Στην ευρύτερη περιοχή Μοναστήρια – Μπουγιούκα συναντάται επίσης η πλειονότητα των μεταλλείων για εκμετάλλευση μολύβδου. Μάρτυρες της μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι οι εκτεταμένοι σωροί στείρων υλικών που έχουν αποτεθεί σε διάφορα ύψη της πλαγιάς καθώς και τα ερείπια των κτιρίων εξυπηρέτησης των εργατών και του λοιπού προσωπικού των μεταλλείων. Τέλος, πάνω στη γεωδιαδρομή συναντώνται επιφάνειες πετρωμάτων με ενσωματωμένα οξείδια μαγγανίου και σιδήρου καθιστώντας τη ένα ζωντανό μακροσκοπικό εργαστήριο πετρολογίας και ορυκτολογίας.

Τίτλος διαδρομής: «Η κορυφή με θέα 15 νησιά»

Θεματική: Φυσιολατρική

Χρόνος πορείας: 45 λεπτά

Μήκος πορείας: 1,2 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 10,5%

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 6, 6Β και Διαδρομή 7

Χρήσιμες πληροφορίες: Η διαδρομή αυτή αποτελεί τμήμα μιας κυκλικής διαδρομής συνδυάζοντας τις Διαδρομές 6Β και 7 αλλά και τμήμα μιας απαιτητικής πολύωρης πεζοπορίας συνδυάζοντας τις Διαδρομές 3,5,6 και 7.

Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με ποδήλατο κατάλληλο για ορεινή ποδηλασία και ο βαθμός δυσκολίας της είναι μέτρια. Από την κορυφή του Προφήτη Ηλία επιστρέφετε πίσω στη συμβολή των Διαδρομών 6 και 6Β ώστε να επιλέξετε πορεία.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ο Προφήτης Ηλίας, η ψηλότερη κορυφή του νησιού μόλις 300μ. πάνω από το ύψος της θάλασσας κατέχει το προνόμιο της θέας 15 νησιών, αποτελώντας τη «βίγλα» της Αντιπάρου. Το ομώνυμο ξωκλήσι κατασκευάστηκε το 1937 από τους κατοίκους του νησιού. Χαρακτηριστική είναι η προσφορά του Ιωάννη Πατέλη, ο οποίος δούλευε τότε στα μεταλλεία της περιοχής. Με επιμονή και υπομονή παρέα με το γαϊδουράκι του, όποτε έβρισκε ευκαιρία, φόρτωνε υλικά και τα μετέφερε στην κορυφή για το χτίσιμο της εκκλησίας.

Τίτλος διαδρομής: «Με θέα το Τσιμηντήρι και το Δεσποτικό»

Θεματική: Φυσιολατρική

Χρόνος πορείας: 1 ώρα

Μήκος πορείας: 2,6 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 6,5%

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια 

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 6, 6Α

Χρήσιμες πληροφορίες: Η διαδρομή αυτή αποτελεί τμήμα μιας κυκλικής διαδρομής συνδυάζοντας τις Διαδρομές 6Α και 7 αλλά και τμήμα μιας απαιτητικής πολύωρης πεζοπορίας συνδυάζοντας τις Διαδρομές 3,5 και 6.

Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με ποδήλατο κατάλληλο για ορεινή ποδηλασία και ο βαθμός δυσκολίας της είναι μέτρια. 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η Διαδρομή αναπτύσσεται σε χωματόδρομο μέτριας έως κακής βατότητας. Αποτελεί τη διαδρομή με την οποία θα προσεγγίσετε ή θα αφήσετε πίσω σας τον παραθεριστικό οικισμό του Αγίου Γεωργίου, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξετε να την ακολουθήσετε. Ο οικισμός ξεκίνησε να αναπτύσσεται από το 1975 από έναν οικοδομικό συνεταιρισμό με ρυμοτομικό σχέδιο και με όραμα τη δημιουργία πρότυπου «νησιώτικου» οικισμού. Απέναντι από τον οικισμό βρίσκονται τα νησιά Τσιμηντήρι και Δεσποτικό, τα οποία έχουν ιδιαίτερη αρχαιολογική σημασία και μπορείτε να τα επισκεφθείτε με καραβάκι.

Τίτλος διαδρομής: «Ο Πάνω Δρόμος, ο ορεινός»

Θεματική: Φυσιολατρική (ιστορικού ενδιαφέροντος)

Χρόνος πορείας: 1 ώρα

Μήκος πορείας: 1,6 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 10,5%

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια 

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 6Β, 6Α και Διαδρομή 8

Χρήσιμες πληροφορίες: Η διαδρομή αυτή αποτελεί τμήμα δύο κυκλικών διαδρομών συνδυάζοντας τις Διαδρομές 6Β και 6Α και τις Διαδρομές 6Α και 8 αντίστοιχα. Ο χρόνος που παρατίθεται αφορά την κατηφορική πορεία της Διαδρομής 7. Για την ανηφορική πορεία προσθέστε 15 λεπτά επιπλέον.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η διαδρομή αναπτύσσεται σε μονοπάτι μέσα σε συστάδες κωνοφόρων και μακκίας βλάστησης. Ο όρος μακκία βλάστηση χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους αείφυλλους πλατύφυλλους θάμνους, οι οποίοι αποτελούν χαρακτηριστικό τύπο μεσογειακού οικοσυστήματος. Οι συστάδες αυτές δημιουργούνται στα χαμηλά και μέσα υψόμετρα, σε υπόστρωμα κυρίως ασβεστολιθικό. Συγκεκριμένα, συναντώνται πυκνές συστάδες Pistacia Lentiscus (Σχίνος) και Juniperus phoenicea (Φίδα). Το εν λόγω μονοπάτι εξυπηρετούσε τη μετακίνηση με μουλάρια, από και προς τον Άγιο Γεώργιο διαμέσου της κορυφογραμμής της Καμπιάς και αποτελεί τμήμα του κύριου άξονα που συνέδεε το νότιο με το βόρειο τμήμα του νησιού αποκαλούμενο ως ο «Πάνω Δρόμος» ο ορεινός.Δίπλα στον άξονα ανάπτυξης του μονοπατιού θα συναντήσετε ένα κάθετο όρυγμα (πηγάδι), υπόλειμμα από την εξορυκτική δραστηριότητα αργυρούχου γαληνίτη στα βόρεια της περιοχής του Αγίου Γεωργίου. Σας παρακαλούμε να θαυμάσετε το όρυγμα από απόσταση και να μην σκύψετε από πάνω του για να εξερευνήσετε το βάθος του!

Τίτλος διαδρομής: «Τα μεταλλεία σιδήρου της Αντιπάρου»

Θεματική: Γεωδιαδρομή

Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 15 λεπτά

Χρόνος πρόσβασης στη Διαδρομή: 20 λεπτά (612μ.)

Μήκος πορείας: 2,2 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 7,5%

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια 

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 10 και Διαδρομή 6Α

Χρήσιμες πληροφορίες: Ακολουθώντας το χωματόδρομο για την πρόσβαση στη Διαδρομή θα συναντήσετε παραπλεύρως του ένα μελίσσι. Κινηθείτε σε ασφαλή απόσταση από το μελίσσι και μη χρησιμοποιείτε αρώματα όταν κάνετε αυτή τη Διαδρομή. Τα αρώματα έλκουν τις μέλισσες!

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χαρακτηριστικά σημεία της διαδρομής αποτελούν τα υπολείμματα της εξορυκτικής διαδικασίας του παλαιού μεταλλείου σιδήρου, το οποίο λειτούργησε το διάστημα 1890 – 1910. Το σιδηρομετάλλευμα της περιοχής αποτελείται από αιματίτη, γκαιτίτη και λειμωνίτη. Ο αιματίτης ονομάζεται έτσι λόγω της αιματέρυθρης χροιάς που αφήνει και χρησιμοποιείται ως ημιπολύτιμος λίθος αλλά και στη βιομηχανία. Ο γκαιτίτης έλαβε το όνομά του προς τιμήν του Γερμανού ποιητή, συγγραφέα και φιλοσόφου Γιόχαν Βόλφραμ φον Γκαίτε, λόγω των σημαντικών εμφανίσεων του στη Γερμανία και ο λειμωνίτης έχει το κίτρινο χρώμα της ώχρας.  Τα μέταλλα αγκαλιάζουν την καθημερινότητα μας και βρίσκονται παντού γύρω μας!

Τα μεταλλευτικά έργα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας και ως εκ τούτου απαιτείται η προσοχή σας. Εκτός από τα έργα εξόρυξης του σιδηρομεταλλεύματος παρατηρούνται επίσης κατάλοιπα βοηθητικών έργων της εξόρυξης, όπως λαξευτοί και λιθόστρωτοι δρόμοι, κτιριακές εγκαταστάσεις και ράμπες φόρτωσης του μεταλλεύματος.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 10: Σπήλαιο Αντιπάρου – Απάντημα

Τίτλος διαδρομής: «Στα χνάρια των μεγάλων περιηγητών»

Θεματική: Πολιτιστική

Χρόνος πορείας: 30 λεπτά

Μήκος πορείας: 1,2 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 9%

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 9

Χρήσιμες πληροφορίες: Μπορείτε να μεταβείτε στο Σπήλαιο Αντιπάρου με το δημοτικό λεωφορείο (τα δρομολόγια του λεωφορείου και τις ώρες λειτουργίας του σπηλαίου θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του ANTIPAROSROUTES).

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το Σπήλαιο της Αντιπάρου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου μιας και αποτέλεσε έναν σημαντικό πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, ήδη από τα χρόνια των Μεγάλων Περιηγήσεων (18ος – 19ος αιώνας). Οι χαραγμένες επιγραφές που βρίσκονται στο διάκοσμο του σπηλαίου είναι ανεξάντλητη πηγή ιστοριών, θρύλων και πληροφοριών για τους διάσημους – και μη – επισκέπτες του. Παράλληλα, αποτέλεσε για τους κατοίκους του νησιού καταφύγιο στα χρόνια της πειρατείας, εξ΄ ού και η ονομασία του ως Καταφύγι, δηλαδή καταφύγιο. Το σπήλαιο φημίζεται για τον αρχαιότερο σταλαγμίτη της Ευρώπης (45 εκ. χρόνια) και τον πλούσιο λιθωματικό του διάκοσμο.

Στην ημιονική οδό που θα διασχίσετε μέχρι και πριν 25 χρόνια πραγματοποιούνταν η ανάβαση για το σπήλαιο με μουλάρια ως εθιμοτυπικό. Στο παρόν, το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Σπηλιώτη αποτελεί ακόμα ένα έθιμο ζωντανό, το οποίο γίνεται στις 8 Μαΐου!

Άφιξη στο σπήλαιο με μουλάρια το 1992 (πηγή: Jan Bergtun)

Αντιπαριώτες στην είσοδο του Σπηλαίου, 8 Μαΐου 1948. Εορτασμός Αγίου Ιωάννη του Σπηλιώτη (πηγή: Ηλίας Τσιμικλής)

Τίτλος διαδρομής: «Ταφόνι»

Θεματική: Γεωδιαδρομή

Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 15 λεπτά

Μήκος πορείας: 4,2 χιλιόμετρα

Μέση κλίση: 4,5%

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια 

Χρήσιμες πληροφορίες: Η Διαδρομή φτάνει στο νοτιότερο τμήμα του νησιού και από εκεί θα επιστρέψετε πίσω στον οικισμό του Σωρού. Οπότε ο συνολικός χρόνος πορείας είναι 2 ώρες και 30 λεπτά.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το νότιο τμήμα της Αντιπάρου δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα σχηματίζοντας ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Στον όρμο της Φανερωμένης, εντοπίζονται χαρακτηριστικές μορφές κυψελοειδούς αποσάθρωσης των ηφαιστειακών πετρωμάτων, γνωστές ως ταφόνι (tafoni). Τα ταφόνι σχηματίζονται από την έντονη αιολική και χημική αποσάθρωση. Ο πιο πιθανός μηχανισμός δημιουργίας τους είναι όταν το αλάτι εισέρχεται διαλυμένο στο νερό σε μικρορωγμές του βράχου. Με την εξάτμιση του νερού σχηματίζονται κρύσταλλοι άλατος που γεμίζουν τους κενούς χώρους και ασκούν τάσεις στο εσωτερικό των βράχων, με αποτέλεσμα ποσότητα του πετρώματος να αποσπάται, και με το πέρασμα του χρόνου οι κοιλότητες που δημιουργούνται να παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Επίσης, το τμήμα αυτό της Αντιπάρου ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 με τίτλο «Νησίδες Πάρου και Νότια Αντίπαρος» και κωδικό GR 4220025 (Ζώνη Ειδικής Προστασίας). 

Πλέον της αξιόλογης γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας σε αυτή τη Διαδρομή συναντώνται, με μικρές παρακάμψεις από τον κύριο άξονα της, απομονωμένες παραλίες στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε με ηρεμία τα δροσερά νερά!