ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Αυγούστου, 2015

Με αφορμή διαδικτυακά κείμενα αλλά και αναδημοσιεύσεις στον τύπο σχετικά με ολιγωρία στην εκκίνηση των διαδικασιών για τη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αντιπάρου (Δ.Ε.Υ.Α.Α.) και κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης ύδατος και γενικότερα των φυσικών πόρων του νησιού μας οφείλουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Τα έργα του βιολογικού και της αποχέτευσης, καθώς και της αφαλάτωσης, βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας τους από τις αναδόχους εταιρείες, προτού παραδοθούν στη διάθεση του Δήμου. Η απρόσκοπτη συνέχιση και αποπεράτωση των έργων και η προετοιμασία για την παραλαβή τους αποτέλεσαν προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή, παρά τις αντιξοότητες που επέφερε η αποψίλωση του δυναμικού του Δήμου λίγο πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, και συγκεκριμένα η αποστέρηση της τεχνικής και της οικονομικής υπηρεσίας. Παράλληλα, κι ενώ η οικονομική υπηρεσία του Δήμου υπολειτουργεί μέχρι σήμερα, η ανάγκη για εξορθολογισμό και “νοικοκύρεμα” των εισπρακτικών τελών του δήμου, που δεν εμφάνιζε -μεταξύ άλλων- εισπραχθέντα τέλη ύδρευσης, αποτέλεσε εξίσου αναγκαία προτεραιότητα, προκειμένου ο Δήμος να εμφανίσει έσοδα που θα ενισχύσουν τα ανταποδοτικά τέλη.

Είναι φανερό και στον πλέον αδαή με τα κοινά ότι η σύσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Α. πριν από δύο χρόνια δεν θα μπορούσε παρά να καταδικαστεί σε ελλειμματικό ισολογισμό για όλο αυτό το διάστημα, καθώς τα έξοδα λειτουργίας της σύμφωνα με την κατατεθειμένη μελέτη βιωσιμότητας, θα υπερέβαιναν πολλαπλά τα προβλεπόμενα έσοδα από τη διαχείριση του νερού.

Η ψήφιση για σύσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Α. πριν δύο χρόνια, εκτός χρόνου και πραγματικότητας συνυπολογίζοντας το χρονοδιάγραμμα και το χρόνο παράδοσης των έργων, εξυπηρετούσε μόνο μικροπολιτικούς, ψηφοθηρικούς και ρουσφετολογικούς σκοπούς, πάντως σε καμία περίπτωση δεν απεμπολεί το δικαίωμα του Δήμου για την ενεργοποίηση της ανά πάσα στιγμή.
Βεβαιώνουμε τους πολίτες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο Δήμος Αντιπάρου θα προβεί στις αναγκαίες ενημερώσεις για τα έργα στο χρόνο της παραλαβής τους, καθώς και σε αναλυτική παρουσίαση της ένταξης του έργου στο Horizon 2020. Ο κόσμος ας αρκεστεί στην προεκλογική υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε, ολοκληρώσουμε και αναδείξουμε τα έργα που ξεκίνησαν πριν εννέα χρόνια.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Α. είναι υπό σκέψη, καθώς και άλλες πιθανές εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Η Αντίπαρος δεν είναι ο πρώτος Δήμος που δεν διαθέτει Δ.Ε.Υ.Α.Α., αλλά ούτε και ο τελευταίος στον οποίο κινδυνολόγοι λαϊκιστές διασπείρουν φήμες και καινά δαιμόνια με τη μέθοδο του copy paste άλλων διαδικτυακών κειμένων και την αυτοέπαρση του ανεξάρτητου και επί παντός επιστητού τρολ. Οπωσδήποτε πάντως στη σκέψη του Δήμου δεν είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού, και πάντως όχι μέσω του δημοτικού συμβουλίου. Είναι λογικό να πιστεύει κανείς ότι αν ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση ύδατος και άλλων φυσικών πόρων, αυτό δεν θα γίνει με ευθύνη των Δήμων, αλλά με συνολική μνημονιακή επιταγή ιδιωτικοποίησης τους, είτε υπάρχει Δημοτική Επιχείρηση είτε όχι. Προς το παρόν σενάρια σχετικά με την περίφημη ΕΥΔΑΠ Νήσων είναι μόνο στη θεωρία, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το πρόβλημα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων και ελέγχου ως σήμερα αφορά κυρίως μικρά νησιά που υδροδοτούνται με υδροφόρες.

Καλό είναι για τέτοια ζητήματα να είμαστε όλοι πολύ φειδωλοί στα λόγια, ιδιαίτερα δε σε αυτά που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και ψευδών κινδύνων.

Εκ του ΔΗΜΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ