ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 2ης ΔΥΠΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΟ ΠΠΙ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

20 Ιουνίου, 2015

Πρός: 2η ΔΥΠΕ, Υπ. Υγείας, Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων, Βουλευτές Κυκλάδων

   O Δήμος Αντιπάρου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνο ψήφισμά του χαρακτηρίζει απαράδεκτη και εκτός πραγματικότητας την απόφαση του νεοδιορισμένου Διοικητή Πειραιώς και Αιγαίου κ. Καρβούνη για εφημερίες των ιατρών στα πολυδύναμα περιφερικά ιατρεία σε μικρά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Αντίπαρος, μόνο τα Σαββατοκύριακα. Πρόκειται ασφαλώς για μία καθαρά γραφειοκρατική προσέγγιση από τεχνοκράτες που αγνοούν τι σημαίνει να σε χωρίζει θάλασσα από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας.

Ειδικότερα κρίνουμε σκόπιμο να τονίσουμε τα εξής σημεία:

-Αντίθετα με ότι πρεσβεύει το σκεπτικό της σχετικής απόφασης, μόνο η νησιωτικότητα δεν θωρακίζεται. Αντίθετα, η νησιωτικότητα καταστρατηγείται με ένα παράλογο σκεπτικό που καλεί νησιώτες και επισκέπτες να μην αρρωσταίνουν τις καθημερινές πέραν του πρωινού ωραρίου, παρά μόνο τα Σαββατοκύριακα.

-Γνωστοποιούμε στον κ. Διοικητή και τους συνεργάτες του τη δυσκολία με την οποία μεταφέρονται/διακομίζονται ασθενείς από το ένα νησί στο άλλο. Ειδικά για την Αντίπαρο, υπάρχει και ένα ακόμα θέμα, αυτό του κακοσυντηρημένου και επικίνδυνου ασθενοφόρου, το οποίο, μέχρι να αντικατασταθεί, θεωρείται αναξιόπιστο ακόμα και για απλές διακομιδές. Για το τελευταίο θέμα είναι ενήμεροι τόσο η 2η ΔΥΠΕ όσο και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ.

-Τη συγκεκριμένη περίοδο που λαμβάνεται αυτή η απόφαση πλήττεται από μία ακόμη πλευρά ο τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου, και κυρίως των μικρών και απομονωμένων, καθώς πέρα από το καθεστώς οικονομικής αβεβαιότητας που δημιουργεί πλήθος ακυρώσεων, πρστίθεται τώρα και η αβεβαιότητα του επισκέπτη για το αν θα υπάρχει γιατρός να τον περιθάλψει σε ενδεχόμενο νόσημά του.

-Ακόμα κι αν σε μεγαλύτερα νησιά μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η απόφαση οδηγεί τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα αντί του ΕΣΥ, στην περίπτωση της Αντιπάρου -αλλά και άλλων νησιών- μας καταδικάζει στην ανασφάλεια και τον αποκλεισμό από την πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς το νησί δεν διαθέτει ιδιώτες ιατρούς.

-Παρόμοιες τακτικές, στην οποία προστίθεται και η συνεχιζόμενη μετακίνηση της γιατρού Παθολογίας του ΠΠΙ Αντιπάρου προς το προβληματικό ΚΥ Πάρου, αντί να διορθώνουν προηγούμενες ανωμαλίες του ΕΣΥ στις Κυκλάδες, απλά οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ στα μικρά νησιά και στο δικό μας.

Συμπορευόμενοι με άλλους μικρούς και μεγάλους νησιωτικούς δήμους και με τα αρμόδια θεσμικά όργανα που επίσης διαμαρτύρονται, καλούμε τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας  να αποσύρει άμεσα αυτή την -πέρα από κάθε λογική προάσπισης της δημόσιας υγείας- απόφαση και να ενσκύψει πραγματικά στα προβλήματά μας, όπως αυτά έχουν περιγραφεί αναλυτικά από το Δήμαρχο Αντιπάρου και τη Συντονιστική Επιτροπή Πάρου-Αντιπάρου στον κ. Καρβούνη σε πρόσφατη συνάντηση.

Ο Δήμαρχος Αντιπάρου και το Δημοτικό Συμβούλιο