ΠΡΟΣ: Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου – Διεύθυνση Ανάπτυξης

30 Απριλίου, 2017

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της συστηματικής μετακίνησης των ιατρών του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αντιπάρου για διενέργεια ενεργών εφημεριών στο Κέντρο Υγείας Πάρου, επικαλούμενοι κάθε φορά έκτακτες ανάγκες, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει αμετάβλητη, παρά τις διαβεβαιώσεις από μέρους σας ότι θα είναι ένα προσωρινό μέτρο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Αντίπαρος αποτελεί ξεχωριστό νησί και Δήμο από την Πάρο που τα χωρίζει ένα θαλάσσιο πέρασμα 1,5 km με συγκοινωνία μέσω του πορθμείου Πούντας Πάρου-λιμένος Αντιπάρου, που διακόπτεται κατά τις νυχτερινές ώρες, και όποτε φυσικά οι καιρικές συνθήκες (απαγορευτικός απόπλου) το επιβάλλουν. Στο νησί μας υπηρετούν ως γνωστό δυο ειδικευμένοι ιατροί -που διαμένουν εδώ- και μία νοσηλεύτρια -κατά τις πρωινές ώρες-, καλύπτουν δε με αξιοπιστία την περιοχή ευθύνης τους. Μάλιστα, τις πρωινές ώρες λειτουργίας του ιατρείου πολυάριθμοι ασθενείς προέρχονται από την Πάρο, καθώς η δυσλειτουργία του ΚΥ Πάρου στρέφει τους χρόνιους ασθενείς για τακτική εξέταση στο ιατρείο του νησιού μας, γεγονός που καταδεικνύουν και τα στατιστικά που σας αποστέλλονται τακτικά και είναι υψηλότερα από κάθε αντίστοιχο ΠΠΙ των Κυκλάδων.

Η αποστέρηση των υπηρεσιών των δύο ιατρών για ενεργείς εφημερίες στο ΚΥ Πάρου μεταφράζεται κάθε μήνα σε κενές εφημερίες για αρκετές ημέρες του μήνα στην Αντίπαρο, καθώς για κάθε ενεργή εφημερία που προστίθεται στο ΚΥ Πάρου αφαιρούνται αναλόγως εφημερίες ετοιμότητας από το ΠΠΙ, χωρίς μάλιστα αυτές οι μέρες να καλύπτονται συνήθως από αντίστοιχες μετακινήσεις αγροτικού ιατρού (τακτική στην οποία είμαστε εξαρχής αντίθετοι, καθώς υποβαθμίζουμε την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ένα νησί για να επιλύσουμε εμβάλωματικώς μόνο την ομολογουμένως προβληματική κατάσταση στο γειτονικό νησί).

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τεράστιο αίσθημα ανησυχίας και στον τοπικό πληθυσμό και τους τοπικούς φορείς, ενώ συχνά σοβαρά περιστατικά παραμένουν χωρίς ιατρική περίθαλψη λόγω μη πρόβλεψης εφημερεύοντα γιατρού. Αποκορύφωμα των ανωτέρω ήταν τρεις θάνατοι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο το Μάϊο του 2016, χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν εφημέρευε ιατρός στο νησί, καθώς και πολυάριθμα περιστατικά κατά τους πολυσύχναστους θερινούς μήνες, όταν επείγοντα περιστατικά έμειναν χωρίς ιατρική φροντίδα λόγω των παραπάνω χειρισμών και αποφάσεων των διοικούντων. Για τα παραπάνω έχετε ενημερωθεί πολλάκις τόσο από τους ιατρούς του ΠΠΙ όσο και από το Δήμο Αντιπάρου, ωστόσο καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί.

Σας υπενθυμίζουμε επιπλέον ότι ο ένας εκ των δύο ιατρών είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αντιπάρου και επομένως, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, μετακινήσεις εκτός των ορίων του Δήμου προστατεύονται για λόγους που είναι ευνόητοι για την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ.

Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε εγγράφως για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις επικείμενες απαιτήσεις του νέου επιστημονικού διευθυντή για περαιτέρω μετακινήσεις των ιατρών του ΠΠΙ προς το Κέντρο Υγείας Πάρου, για τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί η συνεχής ιατρική μέριμνα των κατοίκων και επισκεπτών του μικρού νησιωτικού μας Δήμου, που αποτελεί ένα νησί με ιδιάζουσες γεωγραφικές συνθήκες, όπως σας παρατέθηκε και όπως περιγράφεται και από το νόμο ΕΣΥ,  καθώς και για το νομικό πλαίσιο που τυχόν καλύπτει τις ενέργειες σας σε βάρος των συμφερόντων και της υγείας του νησιού.

       Με εκτίμηση,

                                                                                                                     ο Δήμαρχος Αντιπάρου

Αναστάσιος Φαρούπος